Spørgsmål og svar til dansk

Her kan du finde svar på nogle af dine spørgsmål til dansk på Københavns Sprogcenter

Herunder finder du svar på de mest almindelige spørgsmål i forbindelse med tilmelding til dansk og de forskellige danskuddannelser hos Københavns Sprogcenter.

Du kan også finde svar på spørgsmål vedrørende det at være kursist på Københavns Sprogcenter eller til indfødsretsprøven og øvrige prøver i dansk.

Finder du ikke svar på dit spørgsmål her, er du altid velkommen til at kontakte Københavns Sprogcenter.

Spørgsmål og svar om at starte til dansk:

Hvor ofte starter nye hold i dansk?

Fra det tidspunkt du henvender dig på Københavns Sprogcenter, går der maksimalt en måned, før du kommer på et hold. Vi har intro-hold for kursister, som er helt nybegyndere.

Hvad koster det at gå til dansk?

Københavns Sprogcenter tilbyder gratis danskundervisning til udenlandske statsborgere i Danmark mod depositum.

For at modtage gratis danskundervisning skal du:

  • være min. 18 år gammel
  • bo i Danmark
  • have et cpr-nummer

Læs mere om vores adgangskrav.

Hvordan tilmelder jeg mig danskundervisning?

Du kan tilmelde dig dansk ved at udfylde vores tilmeldingsformular eller møde op personligt på vores kontor i Valdemarsgade 16 eller Flæsketorvet 60.

Læs mere om kontorets åbningstider her.

Du vil blive indkaldt til en samtale hos Københavns Sprogcenter. Derefter finder vi et hold, der passer til dit sproglige niveau.

Jeg går på en anden sprogskole, hvordan skifter jeg til Københavns Sprogcenter?

Du kan skifte sprogskole, når du har bestået en modultest. Det er ikke muligt at skifte skole, hvis du er midt i et modul.

For at skifte fra en anden sprogskole til Københavns Sprogcenter skal du kontakte os personligt i Valdemarsgade 16 eller på Flæsketorvet 60.

Hvor lang tid tager det at lære dansk?

Det afhænger af mange ting: F.eks. om du er vant til at gå i skole, om du får trænet dit danske sprog i dagligdagen, og om du får lavet dit hjemmearbejde.

Du kan gå til danskundervisning, indtil du har bestået en afsluttende prøve. Din danskuddannelse skal være afsluttet inden for 3½ år, alt efter hvilken kommune du bor i.

Der er mulighed for at søge om forlængelse af perioden, hvis:

  • du er på barsel
  • du er syg
  • du grundet fuldtidsarbejde (uden løntilskud) i en periode ikke har mulighed for at deltage i dag- eller aftenundervisning.

Kontakt din kommune for at høre mere.

Jeg har bestået danskuddannelse 2, kan jeg fortsætte med danskuddannelse 3?

Nej. Du kan ikke først færdiggøre en danskuddannelse og derefter begynde på den næste.

Du er dog altid velkommen til at tage prøve i dansk 3 som selvstuderende.

Hvis du gerne vil lære mere dansk, når du har bestået den afsluttende prøve, kan du gå videre med fx. FVU læsning eller VUC.

Du kan tilmelde dig FVU screening via vores tilmeldingsformular. Har du spørgsmål kan du henvende dig på vores kontor på Flæsketorvet 60. Se åbningstider på kontoret.

Bør jeg vælge danskuddannelse 2 eller 3?

Hvis du har en længere uddannelse, fx en bachelor eller en master, betyder det ikke nødvendigvis, at du skal begynde på Danskuddannelse 3. Der kan nemlig være mange gode grunde til, at Danskuddannelse 2 er den rigtige for dig.

Måske er du dygtig inden for dit eget fagområde, men har brug for længere tid til at lære sprog. Måske har du ikke tid til at lave så meget hjemmearbejde på grund af dit arbejde. Eller også har du ikke brug for en Prøve i Dansk 3.

Kan jeg få danskundervisning som dansk statsborger?

Danskuddannelserne er beregnet til udenlandske statsborgere. Derfor har du som dansk statsborger ikke automatisk ret til at få danskundervisning.

Der er dog en særlig regel for danske statsborgere, der er opvokset uden for Danmark og derfor ikke har lært dansk. Disse danske statsborgere har ret til at blive tilmeldt en danskuddannelse.

Hvis du som dansk statsborger har dansk som andetsprog og ønsker at forbedre dine dansksproglige færdigheder, kan du gå til FVU-læsning hos os eller på VUC.

Du kan tilmelde dig FVU på Københavns Sprogcenter her på hjemmesiden eller ved personlig henvendelse.

Jeg taler godt dansk, men vil gerne blive bedre til at læse og skrive

Københavns Sprogcenter tilbyder FVU-læsning til dig, der ønsker at blive bedre til at læse, skrive og stave på dansk.

Det gælder både dig, der er i gang med din danskuddannelse og skal arbejde yderligere med læsning og skrivning, og dig der er færdig med din danskuddannelse og har brug for mere læse- og skrivetræning.

Her kan du tilmelde dig FVU-læsning.

Spørgsmål og svar til prøve i dansk og indfødsretsprøven:

Hvor kan jeg tilmelde mig prøve i dansk 1, 2 eller 3 – og hvad koster det?

Prøve i dansk også kaldet PD1, PD2 og PD3 eksamen finder sted to gange om året, i begyndelsen af maj-juni og november-december.

Bemærk at sidste tilmeldingsfrist er op til to måneder før prøven. De præcise datoer finder du under Prøve i dansk. Tilmelding foregår på kontoret i Valdemarsgade 16 eller på Flæsketorvet 60 i åbningstiden.

Hvis du er kursist på Københavns Sprogcenter på prøvemodul, skal du ikke betale for at gå til eksamen på din danskuddannelse.

Selvstuderende skal betale ca. 1.335 kr. for at gå til Prøve i Dansk 1, 2 eller 3.

Læs mere om prøve som selvstuderende.

Hvordan kan jeg tilmelde mig til indfødsretsprøven?

Du kan tilmelde dig indfødsretsprøven ved personlig henvendelse på kontoret i Valdemarsgade 16 på Flæsketorvet 60 i åbningstiden.

Det koster på nuværende tidspunkt 785,- kr. at deltage i indfødsretsprøven.

Hvor finder jeg mere information om indfødsretsprøven?

Du kan finde mere information om den danske indfødsretsprøve og medborgerskabsprøve på Undervisningsministeriet hjemmeside.

Hvad er kravene til at søge dansk statsborgerskab?

Som udgangspunkt skal du tage kontakt til Udlændingeservice for at få de præcise informationer og krav. I det fleste tilfælde har du ret til at søge dansk statsborgerskab, hvis du har bestået Prøve i Dansk 3. Med Prøve i Dansk 2 har du ret til at søge permanent opholdstilladelse.

Du kan også læse mere om kravene til ansøgning om dansk statsborgerskab på Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet's hjemmeside.

Kan jeg tage Prøve i Dansk 3, selv om jeg ikke går på danskuddannelse 3?

Ja. Du kan tilmelde dig prøve i dansk 3 som selvstuderende. Det koster i 2018 kr. 1.335,-.

Læs mere om dansk som selvstuderende.

Kan jeg tilmelde mig en Prøve i dansk uden at have lært dansk på sprogskole?

Ja. Du kan tilmelde dig alle prøver i dansk som selvstuderende. Det koster på nuværende tidspunkt 1.335,- kr.

Læs mere om prøve i dansk som selvstuderende.

Lær dansk

Vi starter nye hold hver måned!

Læs mere