Gode råd fra en dansklærer

Sådan kan du hjælpe, når dansk er et nyt sprog

Det kan være svært at lære dansk som andetsprog. Dansklærerne på Københavns Sprogcenter har samlet en række gode råd til dig og dine nærmeste.

Hvis du læser denne tekst, er det fordi du allerede selv forstår dansk, men måske kender du én, der er ved at lære dansk på Københavns Sprogcenter? Det kan være din udenlandske mand, kone, kæreste, kollega eller ven? Så kan du være til stor hjælp for vedkommende.

Vores kursister kan nemlig lære dansk endnu hurtigere, og blive endnu bedre, hvis de også taler dansk uden for klasselokalet.

For mange kræver det dog tryghed og mod at kaste sig ud i at tale med danskerne på deres eget sprog. Heldigvis kan du være med til at motivere og hjælpe de udlændinge, du kender, til også at få talt dansk, når sprogskolen har lukket.

Her er et par effektive råd til dig, der skal føre en samtale med en af vores kursister.

  • Tag initiativ til at føre samtalen på dansk – det viser, at du har tiltro til, at din samtalepartner kan forstå dig.
  • Er der forståelsesproblemer, så prøv i første omgang at formulere dit budskab på en anden måde (et fælles fremmedsprog børe være sidste udvej).
  • Tal en smule langsommere end du plejer, men overdriv ikke, da rytmen og fraseringerne i sproget kan gå tabt.
  • Vær tålmodig – det tager tid at lære et nyt sprog.
  • Ros din samtalepartner, når kommunikationen lykkes – det giver mod på mere.

Vi er sikre på, at du vil være til stor hjælp for den, der er i gang med at lære dansk. Det handler nemlig om at få talt så meget dansk som muligt, fx over morgenmaden, til mødet, i opgangen, på shoppingtur, på restaurant eller når man snakker i telefon.

Tak for din hjælp!

God råd til dansk

Tips og tricks til bedre dansk

Læs mere