Sproghjælp på arbejdspladsen

Gode råd til sproghjælp på arbejdspladsen

Arbejdspladsen spiller en vigtig rolle, når den udenlandske medarbejder skal lære dansk.

Vi har samlet en række gode råd til sproghjælp, som vi håber kan bidrage til at styrke kommunikationen og hjælpe din kollega til at føle sig mødt og forstået på jobbet:

Forestil dig hvordan det er at være i din kollegas sko

I en travl hverdag kan vi indimellem glemme, hvor svært det faktisk er at lære et nyt sprog. Prøv at forestille dig, at du skulle klare dig med det tysk, du lærte i skolen - ikke bare i løbet af ferien, men dag ud og dag ind.

Inddrag din kollega i samtaler

Når samtalen foregår på dansk, har din kollega en rigtig god mulighed for at øve sit danske. Forsøg så vidt muligt at inddrage personen og tal tydeligt med pauser for at sikre forståelsen.

Giv dig tid til at lytte

At finde det korrekte ord og den rigtige ordstilling på dansk kan godt være svært. Derfor er det vigtigt, at du giver din kollega tid til at formulere sig. Selv hvis du allerede har gættet budskabet, bør du fortsat lade din kollega tale færdigt.

Kig på den person du taler med

Hold øjenkontakt når I taler sammen. En vigtig del af forståelsen kommer nemlig, når det er muligt at aflæse afsender.

Sig det på en anden måde, hvis du ikke bliver forstået

Du kan med fordel prøve at sige det samme med andre ord, hvis du ikke bliver forstået første gang.

Hjælp med at finde de ord, der mangler

Indimellem kan samtalen gå helt i stå, hvis 'klappen går ned' hos din kollega. Her er det selvfølgelig helt i orden at sige det pågældende ord og på den måde hjælpe din kollega på vej.

Tal i et enkelt sprog

Selv om mange danske fremmedord hedder (næsten) det samme på engelsk, fransk eller tysk, er det en god idé at holde sproget enkelt i begyndelsen. Din kollega skal nok selv sige til, når han/hun er klar til større udfordringer.

Tal tydeligt og i et passende tempo

Vi danskere taler hurtigt, bruger slang, mumler og sluger endelser. Ved at afstemme niveauet til modtager, er du langt nemmere at forstå. Du behøver dog formentlig ikke at tale højere eller overdrive din udtale.

Giv kun få instruktioner ad gangen

Mange budskaber i samme sætning kan være utrolig svært for personer med dansk som andetsprog at afkode. Sørg for at holde kommunikationen enkel og undgå at give flere instruktioner på en gang.

Læs vores tips og tricks til dansk.

Tips og tricks til dansk

Sæt turbo på din kollegas sprogudvikling

Læs mere