Min danske maske

Man kan nogle gange få en fornemmelse af, at ens udseende alene skriger om ens udanskhed. Det kan man være stolt af, men man kan også en gang imellem blive træt af det. Der er nogle dage, hvor man vil ønske, at man kunne tage en dansk maske på og forsvinde i mængden. Det er den maske, Lauréline og Anna har forsøgt at skabe.

Hvordan ser den ud? Lauréline og Anna har spurgt fire kursister om deres billede af Hr. og Fru Danmark. Egentlig mest om Fru Danmark. Hvordan ser hun ud? Ud fra deres svar har de designet en maske til hver. En slags magisk maske, der forsøger at forbinde ”os” med ”dem”.

Min danske maske - Kbh Sprogcenter
af Lauréline Gormsen Démonet og Anna Sircova. DU3 modul 5

Duyên, Vietnam

Engelsklærer

Hvordan vil du beskrive den måde man klæder sig på her i Danmark i forhold til dit hjemland?

Jeg synes, at danskerne ser meget ens ud. De klæder sig kun i neutrale farver.

I Vietnam er vi tværtimod meget glade for farverrigt tøj. Jeg synes også, at de danske kvinder bruger meget sminke. De tager make-up på selv på dage, hvor de bare bliver hjemme. I Vietnam er makeup noget meget formelt, lige som en arbejdsuniform. Den vietnamesiske stil er dog mere feminin er den danske stil, fordi den traditionelle kjole i Vietnam er lang, og meget kropsnær.

Har du ændret din egen måde at klæde dig på, siden du er kommet til Danmark?

Ja, jeg følte faktisk at jeg var nødt til at ændre min tøjstil. Da jeg gik omkring i København iført mine kjoler fra Vietnam, fik jeg fornemmelsen af, at de var upassende.

Det var som om, folk kiggede på mig konstant. Det var meget ubehageligt. Hvordan ser den typiske dansker ud i dine øjne?

Danskerne er smukke, især fordi de har en lys hud. Lys hud er et skønhedsideal i Vietnam. Den typiske danske kvinde har lys hud, lyst hår, et venligt ansigt, men er ikke særlig feminin. Hun ser stærk ud.

Min danske maske - Kbh Sprogcenter
af Lauréline Gormsen Démonet og Anna Sircova. DU3 modul 5

María, Venezuela

Psykolog og flamencolærer

Har du ændret din måde at klæde dig på, siden du er kommet til Danmark, og hvorfor?

I begyndelsen følte jeg mig meget usikker. Det var et mysterium for mig: hvordan lykkedes det de danske kvinder at se så smukke ud, selvom de er pakket ind i en vinterjakke og cykler rundt i byen?

Jeg har været nødt til at ændre mine egne tøjvaner på grund af praktiske ting som vejret, cykler og brosten. Alt det er ikke let at kombinere med høje hæle, korte sommerkjoler eller stramme bukser.

Jeg er nu begyndt at bruge leggings, gamacher og støvletter. Og jeg opgav smykkerne: de er forfærdelig upraktiske! Øreringe sidder fast i halstørklæder, og armbånd bliver iskolde.

Hvordan ser den typiske dansker ud, i dine øjne?

Den typiske danske kvinde har en enkel, afslappet stil, hun er praktisk klædt på, uden make-up og smykker.

Min danske maske - Kbh Sprogcenter
af Lauréline Gormsen Démonet og Anna Sircova. DU3 modul 5

Georgiana, Rumænien

Bygningskonstruktør

Hvordan vil du beskrive den måde man klæder sig på her i Danmark i forhold til dit hjemland?

I Rumænien er det de unge kvinders mål at blive bemærket af mændene. Derfor bruger de meget make-up og smykker.

Jeg tror ikke, at danske kvinder klæder sig på for at behage mænd. Under kommunismen var man så farvesultne, at folk i Rumænien nu er begejstrede for kulørt tøj, selvom det er billige farver af dårlig kvalitet.

Her i Danmark ser farverne dyre ud. Sofistikerede. Naturlige. Men i Rumænien har vi alligevel bevaret vores tradition for fin håndværk. Min mormor har fx broderet en folkedragt-skjorte til mig. Den er hun stolt af, og jeg har den stadig.

Hvordan ser den typiske dansker ud, i dine øjne?

Danskerne går alle sammen i sort, måske fordi danskerne tror på lighed. De ser meget ens ud, fordi det danske samfund er meget homogent.

Min danske maske - Kbh Sprogcenter
af Lauréline Gormsen Démonet og Anna Sircova. DU3 modul 5

Ekaterina, Rusland

Arbejder med marketing

Hvordan vil du beskrive den danske stil, i forhold til dit hjemlands?

Den russiske stil er typisk det, man vil kalde 'bling-bling' og 'show-off'. Selvom en russisk kvinde bare skal i supermarkedet, vil hun gøre sig umage for at se godt ud, med høje hæle og det hele. Her i Danmark vil det måske blive betragtet som overdressed. Den danske stil er mere diskret og enkel, med kondisko i stedet for stilletter.

Min danske maske - Kbh Sprogcenter
af Lauréline Gormsen Démonet og Anna Sircova. DU3 modul 5

Lauréline og Anna

Lauréline Gormsen Démonet er kostumedesigner, og Anna Sircova er fotograf og forsker i psykologi.

Se flere billeder af projektet her:

laurelinegormsendemonet.tumblr.com og annasircova.com

Projektet kører stadig! Hvis du har lyst til at være med, så kontakt Anna Sircova via hendes hjemmeside: annasircova.com

Skriv kommentar

Relaterede indlæg