Kulturchok og hvordan du tackler det

Mange oplever kulturchok, når de flytter til et nyt land og det kan være en meget smertefuld oplevelse. Især hvis man ikke ved at det er normalt, eller hvad man skal gøre ved det.
Kulturchok - Kbh Sprogcenter

Anna Sircova er psykolog og kommer fra Riga i Letland. Hun har boet 2,5 år i Danmark og arbejder på DIS i København (Danish Institute for Study Abroad), hvor hun underviser unge amerikanske studerende i Cross-Cultural Psychology. Samtidig går hun til danskundervisning på Københavns Sprogcenter.

Anna har tidligere holdt foredrag på International House i København med titlen Cross-cultural mobility: stress, coping and adjustment som handler om ”kulturchok”, og hvordan man klarer det. Den 27. april 2015 holdt hun også dette oplæg på en workshop her på Københavns Sprogcenter, og vi har derfor spurgt hende om, hvad workshoppen handlede om.

Hvad er kultur, og hvad er kulturchok?

”Overalt hvor der er mennesker, der deler samme ideer og værdier og bruger det samme sprog på samme tid og sted, kan vi sige, at vi har en særlig kultur”, siger Anna.

Hun vil gerne fortælle om det kulturchok, som mange oplever, når de flytter til et nyt land, fordi det kan være en meget smertefuld oplevelse. Især hvis man ikke ved at det er normalt, eller hvad man skal gøre ved det.

Vi tænker ofte ikke over vores egen kultur før vi rejser til et nyt land. Pludselig er det normale hjemme, ikke mere normalt. Det kan være store ting: fx sprog og måder at tænke på. Men også mindre ting: fx hvilket tøj man har på, og hvad man spiser.

Når man kommer til et nyt land, går man typisk igennem tre faser:

  1. Honeymoon: ALT er sjovt og spændende.
  2. Frustration: De mange nye ting bliver pludselig FOR MEGET. Man bliver irriteret, frustreret osv.
  3. Tilpasning: Gradvist lærer man at forstå kulturen og at klare sig.

Kulturchok - Kbh Sprogcenter

Hvad kan man gøre, når man er i (kultur)chok?

Når frustrationerne er størst, kan man opleve verden som kaotisk, og det eneste man har lyst til er at tage hjem! Men der er heldigvis nogle ting man kan gøre:

  1. Man skal strukturere sin hverdag så meget som muligt og holde fast ved rutinerne, fx arbejde, studie, løbeture osv.
  2. Man skal prøve at være åben og se problemerne som udfordringer: 'Man kan måske blive bedre til noget.' Humor hjælper også.
  3. Man skal møde mennesker og deltage så meget som muligt i sociale aktiviteter. Det er meget vigtigt at få social støtte.
  4. Man skal følge sine interesser. Så kan man fx tænke: ”Jeg forstår ikke det her land, men jeg går i hvert fald til keramik.

Eksempel på kulturchok

Før Anna kom til Danmark, boede hun 3 år i Sverige. I starten fik hun et kursus om Sverige og svensk mentalitet som hjalp hende meget. Men så døde hendes far, og hun var selvfølgelig meget ked af det.

Hvis hun havde været i Letland, ville man i den situation spørge om hvordan hun havde det, og om hun havde brug for hjælp. Men i Sverige fik hun kun et spørgsmål: ”Hvordan var begravelsen?”

Det kan man ikke spørge om i Letland, og det var et voldsomt kulturchok. Anna var alene i Nordsverige og havde ingen nære venner at tale med. Men hverdagens rutiner hjalp, og hun sørgede for at have noget at lave hver eneste dag indtil hun fik det bedre.

Kulturchok - Københavns Sprogcenter

Kultur og yoghurt

'Kultur er som yoghurt – det der gør den fed, er levende', siger Anna.

Altså de mennesker der bor på et sted, skaber kulturen netop det sted. Er der noget specielt svært ved at komme til Danmark og 'spise dansk yoghurt'?

Anna nævner tre ting:

  1. Danskere er tit ikke så vant til at forstå accent, som man er i mange andre lande.
  2. Som udlænding mærker man den danske ”jantelov”, som betyder at det er svært at være med, hvis man ikke deltager på bestemte måder.
  3. I Danmark får man typisk formet sit sociale netværk i en tidlig alder, så det kan være svært at få et netværk i Danmark på et senere tidspunkt.

Man skal altid være forsigtig med at tale generelt: Men nogen siger at de skandinaviske lande (Sverige, Danmark og Norge) er som en kokosnød: 'Svære at komme ind i, men når man først er der, er man der for altid'.

Kulturchok - Kbh Sprogcenter

af Giorgio Rossi (Italien, DU3 modul 4)

Første gang jeg var i Danmark var i oktober 2013. Siden da kom jeg til København flere gange, men kun på korte besøg. Til sidst kom jeg til Danmark i juni 2014, for at bo sammen med min kæreste.

I begyndelsen var det ligesom at være på ferie: faktisk var det sommer og vejret var fantastisk, det var varmt og solskinsvejr hver dag. Desuden var alt nyt for mig, så jeg så hele tiden steder og ting fx vindmøllerne, som jeg aldrig havde set i mit hjemland. Det var også lidt mærkeligt at være tæt på havet og have det samme klima og se de samme planter, som vokser i de italienske bjerge.

Jeg synes ikke, jeg har fået et stort kulturchok, fordi livet i Danmark mere eller mindre er ligesom i Norditalien, selvom danskerne ikke er så åbne over for udlændinge, som italienere er. Måske hvis jeg kom fra Syditalien, havde jeg haft mere besvær, fordi de to kulturer er mere forskellige.

Jeg har haft nogle frustrationsfaser på grund af hverdagsproblemer, over ikke at have et job eller over at skulle ændre nogle af mine vaner. Man efterhånden gik tingene bedre, og jeg fik et job og nye venner.

Kulturchok - Kbh Sprogcenter

af Ayoob Henry John Farah (Jordan, DU3 modul 3).

Da jeg ankom til Danmark i januar 2014, var jeg glad, spændt og nysgerrig på mit nye liv.

I starten gik det hele godt for mig, for jeg fik et job som bartender efter kun tre uger, og jeg blev så glad og troede det ville blev ved sådan. Men efter 5 måneder forandrede tingene sig, fordi min chef pludselig kun ville betale mig sort, og han ville ikke give mig nogle dage fri, så jeg sagde op.

Herefter søgte jeg mange jobs, men det var svært at finde arbejde, og derfor begyndte det at gå ned ad bakke. Det tog mig fire måneder at komme igennem en periode med mange frustrationer, for jeg var ked af det og fysisk og mentalt træt.

Jeg isolerede mig derhjemme, og jeg gad ikke at snakke med nogen. Og så alligevel, for selvom jeg havde det dårligt, så gav situationen mig motivation til at komme videre og tænke ud af boksen.

Her fik jeg min idé om at starte min egen virksomhed, og det er nu min drøm at arbejde for mig selv. Det er ikke lykkedes endnu, men jeg arbejder på det, og håber at jeg så kan komme til næste trin i min integration: Tilpasning.

Kulturchok - Kbh Sprogcenter

af Aurelio Raposo (Brasilien, DU3 modul 3)

Da jeg først kom til Danmark, var alt spændende og dejligt. Jeg var fascineret af alt; vejret, byen, folk, alt var nyt og interessant. Men efter et stykke tid blev alle tingene næsten normale, og samtidigt begyndte alle udfordringerne.

Jeg blev frustreret, og synes ikke rigtig de nye ting tilhørte mig. På det tidspunkt savnede jeg min familie, mit land og min kultur. Endvidere kunne jeg ikke kommunikere med folk, fordi jeg ikke kunne tale engelsk, og heller ikke dansk. Så derefter blev jeg hjemme hver dag og studerede både engelsk og dansk.

Jeg begyndte også at gå til danskundervisning og spille musik med nogle brasilianske musikere, og kort efter fik jeg en god rutine. Jeg fortsatte med at spille musik, gå i byen for at få nogle kontakter, og besøge min kærestes familie.

I dag føler jeg mig næsten hjemme. Alle udfordringerne er blevet overvundet lidt efter lidt. Jeg har lige fået et job, hvor jeg kan tale dansk og undervise børn i musik i en fritidsklub. Langsomt vænner jeg mig til den danske kultur. Danmark er blevet mit andet hjemland, og jeg har det rigtigt godt her.

Kulturchok - Kbh Sprogcenter

af Esther Ferrer Sánchez (Spanien, DU3 modul 4)

Jeg flyttede til DK, fordi min kæreste er dansk og han har et arbejde her. Jeg blev færdig med min uddannelse sidste år, så vi besluttede at begynde vores nye liv sammen i DK.

Jeg har boet i København i halvandet år, og nu kan jeg sige, at jeg efterhånden har mærket de tre faser af kulturchok.

I begyndelsen var alt nyt og spændende og meget sjovt. Men efter en tid blev jeg deprimeret. Jeg var ked af det og savnede min familie og venner.

Selvom jeg normalt er en meget aktiv person, var jeg hjemme hele tiden. Vejret hjalp heller ikke, fordi det regnede og sneede meget. Herefter begyndte jeg at vænne mig til de forskellige traditioner og fandt en rutine i hverdagen.

Det er nødvendigt at lære dansk, hvis man vil begå sig. Det er også en god måde at få venner på, og et socialt netværk er vigtigt for at føle sig hjemme i et nyt land.

På grund af de mange nye erfaringer jeg har fået, har jeg ændret mig. Overordnet er jeg rigtig glad for mit nye liv i DK.

Din oplevelse i Danmark

Hvad med dig? Hvordan oplevede du det at komme til Danmark? Hvad var hårdt? Og hvad var spændende elller sjovt? Efterlad en kommentar og fortæl os om dit kulturchok.

Kommentarer

deltag i snakken

Skriv kommentar

Relaterede indlæg