Gratis danskundervisning

Fra og med den 1. juli 2020 bliver kommunal danskundervisning igen gratis. Den nuværende faste deltagerbetaling på 2.000 kr. pr. modul afskaffes helt og vælger du en offentlig sprogskole, kan du igen lære dansk (næsten) helt uden, at det koster dig en krone.

Indtil videre er der kun kommet begrænset information om, hvordan aftalen for gratis, offentligt finansieret danskundervisning i finanslov for 2020 vil påvirke alle de øvrige regler på danskuddannelsesområdet. Her tænker vi selvfølgelig især på:

 • Depositum
 • Klippekort
 • Tidsbegrænset uddannelsesret

På nuværende tidspunkt (februar 2020) ved vi kun, at depositummet for deltagelse i danskundervisning fastholdes og forhøjes fra i dag 1.250 kr. pr. modul til 2.000 kr. Vi ved også, at reglerne om tilbagebetaling af depositum skærpes, så uberettiget kursistfravær (Det endnu ikke sikkert, hvordan det vil blive udmøntet i praksis) medfører, at tilbagebetalingen af depositum nedsættes. Læs mere om reglerne for danskundervisning på en offentlig sprogskole.

Det er her værd at bemærke, at Københavns Sprogcenter er en privat sprogskole. Vores undervisning vil derfor fortsat koste penge efter den 1. juli 2020. Til gengæld slipper du for en masse bøvlede regler og får større fleksibilitet på din rejse i det danske sprog.

ØNSKER DU AT LÆRE MERE DANSK? VI TILBYDER BÅDE HOLD- OG PRIVATUNDERVISNING - SOM FYSISK UNDERVISNING ELLER ONLINE. TJEK ALLE VORES LEDIGE DANSK KURSER  OG VORES GRATIS FVU KURSER EKSEMPELIVS FVU DANSK ELLER FVU MATEMATIK

Hvad skal jeg vælge?

Dit valg står altså mellem (måske) gratis danskundervisning på en af de offentlige sprogskoler eller betalt undervisning i dansk på en privat sprogskole som fx. Københavns Sprogcenter.

Vi er måske ikke ligefrem uvildige, når det gælder valg af danskundervisningsudbyder. Alligevel har vi forsøgt at liste både fordele og ulemper ved gratis vs. betalt danskundervisning både objektivt og neutralt.

Gratis danskundervisning

Danskundervisning med brugerbetaling på en privat sprogskole

Fordele
 • Danskundervisning for dig, der vil lære dansk med ligesindede - hurtigt og uden alt for meget bøvl. Du kan ovenikøbet starte med det samme - før du får dit CPR-nummer.
 • Korte, fleksible forløb, tilpasset dine behov og din hverdag, giver dig bedre mulighed for at skræddersy egen sproglæring.
 • Undervisning uden depositum, klippekort eller tidsbegrænset uddannelsesret.
 • Du har altid mulighed for at købe et eller flere forløb for at opfriske dit danske, også selvom du har taget forløbet før og har været i Danmark i mange år.
 • Mulighed for at tilkøbe privatundervisning, hvis du har særlige ønsker, eksempelvis en prøve, du skal bestå, eller noget du har brug for at arbejde mere med i forbindelse med dit arbejde.
Ulemper
 • Undervisningen er målrettet og det går hurtigt. Har du svært ved at følge med, er undervisning på en af de private sprogskoler måske ikke noget for dig.
 • Har du haft meget fravær og ikke benyttet skolens onlineplatform til at læse op selv, kan det blive svært at indhente det forsømte.
 • Den officielt anerkendte eksamen (Prøve i dansk 1, 2 eller 3) er ikke del af tilbuddet på de private sprogskoler. Du kan dog altid tage prøven som selvstuderende  og de private skoler tilbyder prøveforberedende kurser.
 • De private sprogskoler har brugerbetaling.

Gratis danskundervisning på en offentlig sprogskole

Fordele
 • Danskundervisning for alle. Kan være det rigtige valg, hvis du har svært ved at lære sprog.
 • Er det svært at følge med, kan du i princippet læse modulet på den fulde tid, klippekortet tillader. Det vil sige mellem 3-5 måneder alt efter modul og danskuddannelse.
 • Afhængigt af dit fravær, skal du udelukkende betale depositum, som (måske) refunderes.
 • Den officielt anerkendte eksamen (Prøve i dansk 1, 2 eller 3) er gratis, så længe du gennemfører alle modulerne inden for normeret tid. Læs mere om klippekortet.
Ulemper
 • Du skal vente med at starte, til du har et CPR-nummer.
 • Depositum, klippekort og tidsbegrænset uddannelsesret gør det hele mere bøvlet.
 • Undervisningsplanen er underlagt statslige krav til indhold (modultestmål) og fokuserer ikke nødvendigvis på det, du ønsker at lære.
 • Er du først påbegyndt et modul, skal hele modulet gennemføres, før du eventuelt kan holde pause.
 • Du kan ikke tage et modul igen. Heller ikke selvom du har holdt pause og føler behov for mere undervisning på samme niveau.

FVU Læsning - for dig der vil lære mere dansk

FORDYB DIG I LÆSNING OG SKRIVNING MED FVU LÆSNING - DET ER GRATIS

Selv om Københavns Sprogcenter er en privat sprogskole, tilbyder vi alligevel en ganske særlig danskundervisning helt gratis. Med FVU Læsning får du mulighed for at fordybe dig i sproget. Måske har du et konkret behov for mere læse- og skrivetræning. Eller måske er du bare glad for sprog og vil gerne kende alle de skøre undtagelser i dansk grammatik. Undervisningen foregår på dansk, så du får også trænet at lytte, forstå og tale dansk. Læs mere om FVU Dansk.

Vi er rigtig glade for, at vi kan tilbyde dig grundig og systematisk undervisning i dansk læsning, skrivning, stavning og grammatik via vores FVU-kurser – og det endda helt gratis.

Københavns Sprogcenter tilbyder FVU Dansk og FVU Matematik med offentlig støtte, og derfor er disse kurser gratis for dig at deltage i. For at starte skal du kunne noget dansk i forvejen (A2+). Det tester vi ved en screening.

Skriv kommentar

Relaterede indlæg