Dansk sprogkursus – hvilket skal jeg vælge?

Hver måned er der en del kursister, der skifter dansk sprogkursus. VERDENSPRESSEN har talt med kursister, som har prøvet at flytte fra Danskuddannelse 2 til Danskuddannelse 3, og fra Danskuddannelse 3 til Danskuddannelse 2. Her kan du læse om deres erfaringer og tanker.

Dansk sprogkursus skift

Hver måned er der en del kursister, der skifter dansk sprogkursus eller danskuddannelse.  Nogle kursister er lidt nervøse, når de enten selv eller sammen med deres lærer finder ud af, at de skal skifte til en ny danskuddannelse. Det betyder nemlig, at de skal ind i en ny klasse, have andre lærere, nye bøger og et nyt sted at blive undervist og en ny måde at blive undervist på. Heldigvis bliver de fleste glade for deres nye danskuddannelse.

Alle har forskellige måder at lære et sprog på. Nogle synes, det er hårdt arbejde, andre elsker at undersøge detaljer i sproget, finde nye ord og at sidde og nørkle med udtalen. Andre igen synes at grammatik er SÅ kedeligt, men er dygtige til at bruge sproget direkte i en samtale og bliver bedre ved at tale og lytte en masse.

VERDENSPRESSEN har talt med kursister, som har prøvet at skifte dansk sprogkursus, fra DU2 til DU3, og fra DU 3 til DU2. Her kan du læse om deres erfaringer og tanker.

Shiela og Rahul skiftede dansk sprogkursus

Shiela og Rahul - fra DU2 til DU3

Shiela fra Filippinerne og Rahul fra Indien går i samme klasse på DU3 (modul 2) om formiddagen. De er begge rykket fra Danskuddannelse 2 til 3.

Hvad er den største forskel på DU2 og DU3?

"Vi har meget mere grammatik end før, og det kan nogle gange godt være lidt svært. Vi diskuterer også aktuelle begivenheder og artikler, og det er spændende. På den måde lærer vi også mere om Danmark og om de lande vi kommer fra."

Rahul fortæller, at det går meget hurtigere på DU3. Alle de andre kursister er også ret gode, og så presser man sig selv for at blive bedre til dansk hele tiden. Begge to siger, at det er mere udfordrende at lære dansk på DU3.

Hvad med hjemmearbejde?

"Den største forskel er helt sikkert, at vi har meget mere hjemmearbejde. Vi laver meget mere hjemmearbejde end vi gjorde før. Vi laver både hjemmearbejde på nettet og i bogen". 

Rashida skiftede sprogkursus fra DU2 til DU3

Rashida - fra DU2 til DU3

Rashida fra Sierra Leone har prøvet rejsen fra DU 2 til 3. Hun vil nemlig gerne tage en uddannelse i Danmark.

"Jeg skiftede dansk sprogkursus fra DU2 modul 2 til DU3 modul 2 fordi jeg gerne vil være sygeplejerske i fremtiden. På DU3 er det meget svært og avanceret og vi bruger mange flere ord og laver meget mere grammatik.

Det er på alle måder helt anderledes end på DU2 og jeg laver meget hjemmearbejde."

Gabriela skiftede sprogkursus fra dansk DU3 til DU2

Gabriela - fra DU3 til DU2

Gabriela kommer fra Brasilien. Hendes far er dansker og hendes mor er brasilianer, så hun er vokset op i Brasilien. Hjemme talte de portugisisk– ikke dansk. "Jeg har ikke lært dansk, da jeg var barn, udover ordene chokolade og hund", fortæller Gabriela.

Hun kom til Danmark for halvandet år siden, fordi hun gerne ville vide mere om dansk kultur, "som jeg føler er halvdelen af mig, men som jeg ikke kender endnu." En måned efter hun kom til Danmark, fandt hun arbejde. Hun begyndte i sprogskole ca. 2 måneder efter hun kom til Danmark og startede på DU3.

"Jeg var meget glad for at gå i skole og jeg havde meget tid til at lave hjemmearbejde og komme i skole hver dag. Men så begyndte jeg at få travlt med mine jobs og jeg havde mindre tid til hjemmearbejde.

Når jeg kom i skole, synes jeg det var svært, fordi det gik meget hurtigt. Derfor aftalte jeg med min lærer, at jeg skiftede til DU2. Jeg er rigtig glad for at skifte, for det går lidt mere stille og roligt, så jeg har tid til både at lære dansk på sprogskolen og arbejde ved siden af.

Jeg kunne mærke, det var meget bedre for mig at være på DU2, for det passede til mit tempo. På DU2 synes jeg at vi taler meget mere og det er jeg glad for."

Anna skiftede fra dansk uddannelse 3 til danskuddannelse 2

Anna - fra DU3 til DU2

"Jeg hedder Anna og kommer fra Italien. Da jeg kom til Københavns Sprogcenter, begyndte jeg på danskuddannelse 3, fordi jeg har en lang uddannelse og fordi jeg kan tale engelsk."

Jeg gik på holdet i ca. en måned. Vi lærte tingene meget hurtigt og læreren se, at jeg synes det var lidt stressende, så hun spurgte om jeg ikke hellere ville fortsætte på danskuddannelse 2. Det gjorde jeg og det er jeg meget glad for.

Det tager tid at lære et sprog, og hvis folk arbejder, har de ikke tid til dansk, og så tager det længere tid. Jeg synes at danskuddannelse 3 er bedst for folk, som enten taler skandinavisk eller måske tysk og hollandsk.

Når voksne skal lære sprog, kan de lettere blive frustreret. Jeg har en uddannelse og har lært fire sprog, italiensk, spansk, engelsk, tysk. Men fordi jeg er lidt gammel synes jeg, at det er svært at lære et nyt sprog. Jeg tror ikke at unge mennesker, vil synes det er ligeså svært."

Overvejer du at skifte?

At skifte fra dansk sprogkursus 2 til 3 eller omvendt kan være en løsning, hvis du har brug for mere eller mindre danskundervisning.  Vi anbefaler, at du taler med din lærer, hvis du overvejer at skifte.

Skriv kommentar

Relaterede indlæg